PLATÓ
(Atenes 427 aC - Atenes 347 aC)

 

 

 

 

"El món en què vivim (món sensible) és una còpia d'un altre món, el de les idees (món intel·ligible), que és la realitat vertadera."

"La realitat només pot ser compresa per la intel·ligència no sensible, intel·lectual. Cada idea és única i immutable, al contrari, les coses són múltiples i canviants. La contraposició entre la realitat i el coneixement és descrita per Plató en el cèlebre Mite de la caverna, segons el qual són dos els nivells de realitat: el món de les coses, de les aparences, de les ombres; i el món de les idees, de la llum immaterial, al qual s'arriba a través del camí del coneixement."

"Existeixen dos mons, un de material i sensible que es percep amb els sentits (Món sensible), i un altre d'ideal, formal, que es percep amb la raó (Món intel·ligible). I un camí d'ascens dialèctic (pujar d'idea en idea) per recórrer, fins a la idea suprema, la idea del Bé."

"L'ésser humà tendeix a preferir les coses belles, neix amb sentiments estètics perquè sap que la bellesa és una de les idees supremes. L'amor pot actuar doncs com a camí per apropar-se a la idea del Bé."

"La persona que tendeixi a cercar el coneixement i a apropar-se a la idea suprema, la del Bé, assolirà la felicitat."

"La cosmologia platònica: l'ésser humà està compost per dues substàncies diferents, l'ànima i el cos. L'ànima és immaterial i immortal, mentre que el cos pertany al món físic."

"Cada ànima, si està equilibrada, aporta una virtut fonamental a l'individu: la temprança, el coratge o la prudència. En cada persona domina naturalment una ànima i així s'expliquen les diferències de caràcter."

"Així com els ulls estan formats per a l'astronomia, les orelles ho estan per percebre els moviments de l'harmonia."

Wikipedia