DEMÒCRIT
(Grècia 460 aC - Grècia 370 aC)


 

 

 

"La naixença i la mort no són sinó agregacions i disgregacions de les parts; res no es crea i res no es destrueix."

Enciclopedia.cat


"L'home és un món en miniatura i per tant la seva ànima s'assembla a aquests àtoms que conformen l'Univers."

"El que nosaltres veiem com la Via Làctia és la llum. En alguns móns no hi ha Sol ni Lluna, altres són més grans que en el nostre, i altres més nombrosos. En alguns llocs hi ha més móns, en altres menys; en alguns llocs estan naixent, en altres morint. Hi ha alguns móns on no hi ha criatures vives ni plantes ni aigua. l'Univers conté molts móns."

"Si una cosa existeix llavors ha de ser eterna perquè "res ve de res". Les coses que formen el món al nostre voltant estan en constant canvi i transformació."

"Els àtoms tenen només unes poques propietats: mida, forma i massa. La resta de propietats que nosaltres percebem com, per exemple, el color i el gust, no són més que complexes interaccions entre els àtoms del nostre cos i els àtoms de la cosa que estem examinant. Les propietats reals dels àtoms determinen les propietats aparents de la matèria que formen. Per exemple, una cosa agra és feta d'àtoms punxeguts mentre que una cosa dolça és feta d'àtoms rodons. O també, algunes coses són sòlides perquè els seus àtoms tenen ganxos que els uneixen fortament entre sí, d'altres són pastoses perquè estan fetes d'àtoms petits que llisquen quan es toquen."

"La pàtria d'una ànima bona és el món sencer."

"L'amor és just i serè quan aspira a la bellesa."

"Per qui no té amics, viure no val la pena."

"Ningú no estima qui no estima ningú."

"És preferible la pobresa en una democràcia que el benestar dels poderosos, així com és preferible la llibertat que l'esclavatge."

wikipedia