ALBERT EINSTEIN
(Alemanya 1879 - Princeton, Nova Jersey, EUA 1955)

 

 

 

 

"Si hi ha alguna cosa en mi que es pot considerar religiós, és l'admiració sense límits de l'estructura del món fins a on la ciència la pot desvetllar."

Michio Kaku
EL UNIVERSO DE EINSTEIN
Antoni Bosch editor, Barcelona 2004


(any 1930)

"Hi ha una experiència religiosa, un sentiment que no contempla un Déu antropomòrfic que protegeix, disposa i recompensa, sinó un estat de sentiment religiós còsmic que contempla l'Univers com un tot únic i significatiu. Una harmonia de les lleis de la naturalesa que revelen una intel·ligència còsmica molt superior a la humana. Comparats amb ella, qualsevol pensament i acció dels essers humans és només un reflex insignificant."

(any 1934)

"Les diferències de classe sempre m'han semblat injustificades. Crec que és bo pertots, física i mentalment, portar una vida senzilla i modesta."

"No crec en absolut en la llibertat humana en sentit filosòfic. Tots actuem no sols sotmesos per les pressions externes sinó també en funció de les necessitats internes."

"L'experiència més bella que tenim a l'abast és el misteri. La certesa que existeix quelcom que ens és impossible de trobar, la nostra percepció de la raó més profunda i la bellesa més enlluernadora, a les quals les nostres ments sols poden accedir-hi d'una manera fosca...és aquesta certesa i aquesta emoció les que constitueixen l'autèntica religió. En aquest sentit, i només en aquest, és on em sento un home profundament religiós. No puc imaginar-me un Déu que tingui el poder del càstig, un Déu que senti i experimenti el mateix que nosaltres... em dono per satisfet amb el misteri de l'eternitat i amb l'estructura meravellosa del món."

"Quan revisem les nostres vides i afanys, ens adonem que quasi totes les nostres accions i desitjos estan lligats a l'existència d'altres essers humans."

"El valor d'un individu depèn, en principi, de quina manera dirigeix els seus sentiments, pensaments i accions. La valoració de les persones no pot dependre, per complert, de les seves qualitats socials."

"Les manifestacions de decadència s'expliquen, segons la meva opinió, pel fet que l'evolució econòmica i tecnològica ha intensificat la lluita per l'existència, en detriment, sobretot, del lliure desenvolupament de l'individu."

(any 1941)

"La ciència sense religió és coixa, la religió sense ciència, és cega."

(any 1950)

"La pressió externa pot reduir la responsabilitat de l'individu, però eliminar-la, mai."

(any 1952)

"La insistència en el sistema competitiu i l'especialització urgent, d'utilitat immediata, maten l'esperit de la vida cultural, incloent-hi el coneixement especialitzat; tot excés sobrecarregat condueix a la superficialitat."

(any 1953)

"Salutacions pels homes que passen per la vida servint als demés, sense conèixer la por, sense utilitzar l'agressivitat i allunyats de tot ressentiment."

"Hi ha una experiència religiosa, un sentiment que no contempla un Déu antropomòrfic que protegeix, disposa i recompensa, sinó un estat de sentiment religiós còsmic que contempla l'Univers com un tot únic i significatiu."

Albert Einstein
MIS IDEAS Y OPINIONES
Antoni Bosch editor, Barcelona,1985


"Qui vulgui ser una autoritat en el terreny de la Veritat i del Coneixement queda ridiculitzat davant dels déus."

"Tots som molt ignorants. El que passa és que no tots ignorem les mateixes coses.

"Cada dia sabem més i entenem menys."

"En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement."

"Estic satisfet amb el misteri de l'eternitat de la vida i amb el coneixement, el sentit, de la meravellosa estructura de l'existència. Amb l'humil intent de comprendre encara que només sigui una porció petita de la Raó que es manifesta en la naturalesa."

No sé amb quines armes es lluitarà en la tercera Guerra Mundial, però sí sé amb quines ho faran en la quarta Guerra Mundial: Pedres".

"No penso mai en el futur perquè arriba molt aviat."

"La paraula progrés no té cap sentit mentre hi hagi nens infeliços."

"La vida és bonica, viure-la no és una casualitat."

Crec en el Déu de Spinoza, que ens revela una harmonia de tots els éssers vius. No crec en un Déu que s'ocupi de la destinació i les accions dels essers humans."

"L'única cosa realment valuosa és la intuïció."

Albert Einstein
MI VISIÓN DEL MUNDO
Tusquets Editores, Barcelona, 1980


"La cosa més essencial de l'existència d'un ésser humà és de quina manera pensa i en cóm ho pensa, més que no pas el que fa o de quina manera ho fa. Som el que pensem."

"No crec en la immortalitat de l'individu, i considero l'ètica una preocupació exclusivament humana sobre la que no hi ha cap autoritat sobrehumana."

"Hi ha una força motriu més poderosa que el vapor, l'electricitat i l'energia atòmica: la voluntat."

"L'home troba a Déu darrere de cada porta que la ciència aconsegueix obrir."

"Quan em van preguntar sobre algun arma capaç de contrarestar el poder de la bomba atòmica jo vaig suggerir la millor de totes: La pau."

Friedrich Dürrenmatt
ALBERT EINSTEIN
Tusquets Editores, Barcelona, 1983


"La política és per a un instant, però una equació és per a l'eternitat"

"L'UNIVERS EN UNA CLOSCA DE NOU"
Traducció de l'anglès: David Jou
Columna Edicions/Editorial Crítica, Barcelona, 2002


"El món vivent és el resultat de la mateixa evolució, no pas el fruit de l'atzar. Déu no juga als daus. L'atzar no existeix."

"La vida no neix espontàniament, ha exigit molt de temps per aparèixer...és el resultat d'una llarga evolució."

Hubert Reeves (varis autors)
"LA HISTÒRIA MÉS BELLA DEL MÓN"
Edicions 62, Barcelona, 1997